Fra storbyens støj til Vestlollands stilhed

P1000865 (3)

Kgl. Kapelmusicus, Verner Nicolet, vidt berejst over hele verden, stortrives på Lolland som aktiv musiker og musiklærer.

Alle vennerne havde kun hovedrysten til overs for beslutningen. Der var ingen, der troede på planen om at flytte fra hovedstaden til en tidligere bondegård på det yderste Vestlolland. Vennekredsen gav dem højst tre måneder, så ville de have fået nok af det forblæste Vestlolland – langt fra København – lød vurderingen.

I dag er det tolv år siden, at Verner Nicolet og hustruen Karen tog springet fra storbyens støj og stress – og flyttede til Langø til ro og stilhed på det vestlige Lolland.

Den beslutning har de ikke fortrudt et eneste øjeblik. De elsker Lolland, menneskene, naturen, og de tager ivrigt del i landsdelens omfattende kulturtilbud.

”Vi ønskede at gøre os fri af storbyen og prøve en anden tilværelse”, fortæller de, mens vi drikker kaffe på husets første sal, hvorfra der er en formidabel udsigt ud over det åbne land mod diget og Femern Bælt og Langelandsbælt. En kikkert af mærket Nikon er anbragt på stativ ved panoramavinduet.

De var begge pensionister dengang i 2005, hvor de valgte at lægge storbyen bag sig og flytte på landet for at prøve noget nyt. Hun er tidligere sygeplejerske, han er Kgl. Kapelmusicus, fløjtenist og dirigent.

Men som pensioneret fløjtenist behøver man ikke at gemme tværfløjten af vejen. Verner Nicolet er i dag 83 år – og still going strong.

 

En komet i dansk musikliv

Verner Nicolet har haft en fornem musikkarriere i dansk musikliv, og i dag fremstår han som en markant skikkelse i musiklivet på Sydhavsøerne. Både som udøvende musiker og som underviser.

Han har så at sige fået musikken ind med modermælken. Han er opvokset på Frederiksberg, hvor hans far var organist i Lindevang Kirke.

”Jeg voksede op på en orgelbænk”, siger han med et smil og forklarer, at han som dreng hjalp sin far under orgelspillet med at betjene orglets registertræk.

Som elev på Sangskolen, hvor han var medlem af Københavns Drengekor, begyndte han som elleveårig at spille blokfløjte, som dog efter kort tid blev udskiftet med tværfløjten.

Et år efter studentereksamen i 1952 blev han optaget på Det Kgl. Danske Musikkonservatorium, hvor han i 1958 udgik fra solistklassen med diplomeksamen i tværfløjte– samt dirigenteksamen.

Men inden han nåede så vidt, havde han allerede taget plads i Det Kgl. Kapel, hvor han i knapt et halvt århundrede var tilknyttet som fløjtenist – og i en årrække var formand for orkestret og formand for kapellets koncertkomite. Nærværende magasin råder ikke over spalteplads til den fulde præsentation af Verner Nicolets CV, men må blot konstatere, at det er temmelig omfattende.

Nævnes skal Den Danske Blæserkvintet, som han i 1968 var medstifter af – ensemblet holdt sammen helt frem til 2015.

”Det er helt fantastisk, at vi musikere har kunnet holde sammen i så mange år. Fem musikere uden en eneste udskiftning, det er enestående”, fortæller en begejstret Verner Nicolet, der også kan berette om en periode som dirigent og kunstnerisk leder af Den Kgl. Livgardes Musikkorps. Han har været gæstedirigent for Aarhus Byorkester, Tivolis Koncertsalsorkester, Tivolis Promenadeorkester og Tivolis Harmoniorkester.

 

Verner Nicolet’s udøvende musikvirksomhed er ret omfangsrig, det gælder også hans pædagogiske virksomhed og hans administrative opgaver.

Samtidig har der været plads til utraditionelle udfordringer. Han har dannet duo med den grønlandske folkesanger Rasmus Lyberth, og han står bag en række filmproduktioner om Grønland. I 1971 lærte han sig  16 mm filmredigering på Teknisk Film Laboratorium på Frederiksberg.

 

Lolland inspirerer til et aktivt liv

Verner Nicolet har et indgående kendskab til dansk musikliv fra midten af forrige århundrede og op til i dag. Det er ikke en indsigt og viden han har læst sig til, han har selv været til stede i rigt omfang. Han har været en central figur i den klassiske musik både i Danmark og ude i verden. Han har spillet sammen med nogle af de største navne og spillet under store dirigenter, som han med begejstring fortæller om.

Det gælder Leonard Bernstein, som i 1963 besøgte Det Kgl. Kapel, og hvor indspilningen af Carl Nielsens 3. symfoni er gået over i historien som en af de mest vellykkede nogensinde.

”Han havde helt eminente præcise slag i symfoniens indledning, som kan være lidt af en udfordring for dirigenten. Og fantastisk øjenkontakt med musikerne. Han kunne få orkestret til at løfte sig”.

Vener Nicolet nævner også Sir Georg Solti som en af de store oplevelser, og blandt de hjemlige peger han på Johan Hye Knudsen og John Frandsen. Og så endelig kong Frederik d. 9., der som bekendt var en dygtig musiker og dirigent. Han dirigerede Det Kgl. Kapel hvert år op til sin fødselsdag den 11. marts.

”Kongen var en utrolig god dirigent”, fastslår Verner Nicolet.

Da Verner Nicolet blev pensioneret fra Det Kgl. Kapel, tog han jobbet som guide på Det Kgl. Teaters Gl. Scene.

”Det blev til 100 rundvisninger om året i syv år. Jeg kendte alle 700 ansatte på teatret, håndværkere og balletdansere – alle medarbejdere i alle faggrupper. Det havde jeg stor fornøjelse af. Om formiddagen guidede jeg skoleelever og om eftermiddagen foreninger og pensionister”.

Verner Nicolet har i sin musikkarriere været på farten over hele verden. Han kunne, hvis han havde villet, kunne have nydt sin pensionisttilværelse i de rolige omgivelser på Vestlolland, som han og hustruen i sin tid valgte for at prøve noget andet end livet i storbyen – men det passer ikke til hans temperament.

Han er for tiden lærer i fløjtespil ved Nakskov Musikskole, formand for Maribo Musikforening, har været medlem af bestyrelsen for Ensemble Storstrøm, er medlem af bestyrelsen for Nakskov Nytårskoncerter – og så passer han sin koncertvirksomhed, der bl.a. indbefatter dirigentopgaver for NUS – Nordjyllands Ungdoms Symfoniorkester – der består af 80 unge fra nordjyske musikskoler. Det klassiske musikpublikum på Lolland-Falster er gladefor at have en sådan kapacitet i landsdelen.

”Lolland inspirerer til et aktivt liv”, fastslår Verner Nicolet.